BBB + LCD3 Issues

Hi everyone, Beaglebone Black owner here running Angstrom (2013.06.20) with an LCD3 cape. On the first day gdm was glitchy etc but after updating to 2013.06.20 that was fixed, however, what was still not fixed was that everything seems ‘too big’, initially, the login screen & desktop fit the screen well but everything else seemed ill adjusted to the screen size. Windows appeared to big and out of frame, everything just seemed not to fit. I’ve tried experimenting with xrandr, disabling gdm and using xfce4 by installing ‘lxdm’ and ‘packagegroup-xfce-base’ through opkg. - It works nicely via VNC with the cape removed (as did gdm), however the only thing visible on the cape is the text ‘Log’ (cutoff from ‘Login’). I’ve also tried experimenting with the Xorg.conf file and attempting to read the EDID, I will post terminal session outputs below. Disabling all desktop managers shows what appears to be a correctly proportioned Angstrom logo, qt applications cross-compiled and created in 320x240 windows have no trouble displaying either. Any help would be much appreciated, thank you and apologies for the essay! Also I am brand new to this so please be gentle! :slight_smile:

xrandr output:

`

root@beaglebone:~# xrandr
Can’t open display
root@beaglebone:~# export DISPLAY=:0.0
root@beaglebone:~# xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 320 x 240, maximum 2048 x 2048
LVDS-0 connected 320x240+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
320x240 64.3*+

`

Xorg.conf output:

`

root@beaglebone:/etc/X11# ls
default-display-manager xorg.conf
root@beaglebone:/etc/X11# more xorg.conf
Section “Module”
Load “extmod”
Load “dbe”
Load “glx”
Load “freetype”
Load “type1”
Load “record”
Load “dri”
EndSection

Section “Monitor”

Identifier “Builtin Default Monitor”
EndSection

Section “Device”
Identifier “Builtin Default fbdev Device 0”
Driver “modesetting”
EndSection

Section “Screen”
Identifier “Builtin Default fbdev Screen 0”
Device “Builtin Default fbdev Device 0”
Monitor “Builtin Default Monitor”
DefaultDepth 16
EndSection

Section “ServerLayout”
Identifier “Builtin Default Layout”

Screen “Builtin Default fbdev Screen 0”
EndSection

`

Xorg.5.log output (not sure why there are 5):

`

root@beaglebone:/var/log# ls
ConsoleKit Xorg.2.log.old btmp mpd.log
README Xorg.3.log gateone ntpd.log
Xorg.0.log Xorg.3.log.old gateone.log pm-powersave.log
Xorg.0.log.old Xorg.4.log gdm wtmp
Xorg.1.log Xorg.4.log.old journal xinput_calibrator.pointercal.log
Xorg.1.log.old Xorg.5.log lxdm.log
Xorg.2.log Xorg.5.log.old lxdm.log.old
root@beaglebone:/var/log# more Xorg.5.log
[1792002.287]
X.Org X Server 1.11.2
Release Date: 2011-11-04
[1792002.287] X Protocol Version 11, Revision 0
[1792002.287] Build Operating System: Linux 3.9.0 x86_64
[1792002.287] Current Operating System: Linux beaglebone 3.8.13 #1 SMP Tue Jun 25 08
:17:15 EDT 2013 armv7l
[1792002.287] Kernel command line: console=ttyO0,115200n8 quiet drm.debug=7 root=/de
v/mmcblk0p2 ro rootfstype=ext4 rootwait
[1792002.288] Build Date: 20 May 2013 01:08:55PM
[1792002.288]
[1792002.288] Current version of pixman: 0.27.2
[1792002.290] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[1792002.290] Markers: (–) probed, () from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[1792002.291] (==) Log file: “/var/log/Xorg.5.log”, Time: Sat Jan 1 00:00:07 2000
[1792002.292] (==) Using config file: “/etc/X11/xorg.conf”
[1792002.294] (==) Using system config directory “/usr/share/X11/xorg.conf.d”
[1792002.295] (==) ServerLayout “Builtin Default Layout”
[1792002.295] (
) |–>Screen “Builtin Default fbdev Screen 0” (0)
[1792002.295] () | |–>Monitor “Builtin Default Monitor”
[1792002.298] (
) | |–>Device “Builtin Default fbdev Device 0”
[1792002.298] (==) Automatically adding devices
[1792002.298] (==) Automatically enabling devices
[1792002.298] (WW) The directory “/usr/share/fonts/X11/TTF/” does not exist.
[1792002.298] Entry deleted from font path.
[1792002.298] (WW) The directory “/usr/share/fonts/X11/OTF/” does not exist.
[1792002.298] Entry deleted from font path.
[1792002.299] (WW) The directory “/usr/share/fonts/X11/Type1/” does not exist.
[1792002.299] Entry deleted from font path.
[1792002.299] (==) FontPath set to:
/usr/share/fonts/X11/misc/,
/usr/share/fonts/X11/100dpi/,
/usr/share/fonts/X11/75dpi/
[1792002.299] (==) ModulePath set to “/usr/lib/xorg/modules”
[1792002.299] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[1792002.299] (II) Loader magic: 0x17b950
[1792002.299] (II) Module ABI versions:
[1792002.299] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[1792002.299] X.Org Video Driver: 11.0
[1792002.299] X.Org XInput driver : 13.0
[1792002.299] X.Org Server Extension : 6.0
[1792002.299] (II) “extmod” will be loaded. This was enabled by default and also spe
cified in the config file.
[1792002.302] (II) “dbe” will be loaded. This was enabled by default and also specif
ied in the config file.
[1792002.302] (II) LoadModule: “extmod”
[1792002.303] (WW) Warning, couldn’t open module extmod
[1792002.303] (II) UnloadModule: “extmod”
[1792002.303] (II) Unloading extmod
[1792002.303] (EE) Failed to load module “extmod” (module does not exist, 0)
[1792002.305] (II) LoadModule: “dbe”
[1792002.306] (WW) Warning, couldn’t open module dbe
[1792002.306] (II) UnloadModule: “dbe”
[1792002.306] (II) Unloading dbe
[1792002.306] (EE) Failed to load module “dbe” (module does not exist, 0)
[1792002.307] (II) LoadModule: “glx”
[1792002.307] (WW) Warning, couldn’t open module glx
[1792002.307] (II) UnloadModule: “glx”
[1792002.307] (II) Unloading glx
[1792002.307] (EE) Failed to load module “glx” (module does not exist, 0)
[1792002.307] (II) LoadModule: “record”
[1792002.310] (WW) Warning, couldn’t open module record
[1792002.310] (II) UnloadModule: “record”
[1792002.310] (II) Unloading record
[1792002.310] (EE) Failed to load module “record” (module does not exist, 0)
[1792002.310] (II) LoadModule: “dri”
[1792002.311] (WW) Warning, couldn’t open module dri
[1792002.311] (II) UnloadModule: “dri”
[1792002.311] (II) Unloading dri
[1792002.311] (EE) Failed to load module “dri” (module does not exist, 0)
[1792002.311] (II) LoadModule: “fbdev”
[1792002.314] (WW) Warning, couldn’t open module fbdev
[1792002.314] (II) UnloadModule: “fbdev”
[1792002.314] (II) Unloading fbdev
[1792002.314] (EE) Failed to load module “fbdev” (module does not exist, 0)
[1792002.314] (EE) No drivers available.
[1792002.314]
Fatal server error:
[1792002.314] no screens found
[1792002.314]
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.
[1792002.314] Please also check the log file at “/var/log/Xorg.5.log” for additional
information.
[1792002.314]
[1792002.315] Server terminated with error (1). Closing log file.

`

EDID output:

`

root@beaglebone:/sys/class/drm# ls
card0 card0-LVDS-1 controlD64 version
root@beaglebone:/sys/class/drm# cd card0
root@beaglebone:/sys/class/drm/card0# ls
card0-LVDS-1 dev device power subsystem uevent
root@beaglebone:/sys/class/drm/card0# cd card0-LVDS-1/
root@beaglebone:/sys/class/drm/card0/card0-LVDS-1# ls
device dpms edid enabled modes power status subsystem uevent
root@beaglebone:/sys/class/drm/card0/card0-LVDS-1# parse-edid edid
parse-edid: parse-edid version 2.0.0
parse-edid: IO error reading EDID

`

Did you ever get this fixed?

I'm a total Newb but having the same problem with windows being way to large to even navigate on the LCD3....

Email me or let me know if you found anything...