BBB Omap I2C Controller Timed Out

Hello,

I have two new rev A6 boards from Adafruit that I got today. Neither of the boards seem to work.

The first board (non-working) has a heartbeat led, but that is it - no showing up in Windows as a thumb drive, no webpage, nothing on HDMI.

I hooked up a serial debug cable to board #1:

U-Boot SPL 2013.04-dirty (Jun 19 2013 - 09:57:14)
timed out in wait_for_pin: I2C_STAT=0
Could not probe the EEPROM; something fundamentally wrong on the I2C bus.
Could not get board ID.
Unknown board, assuming Beaglebone LT/Black.musb-hdrc: ConfigData=0xde (UTMI-8, dyn FIFOs, HB-ISO Rx, HB-ISO Tx, SoftConn)
musb-hdrc: MHDRC RTL version 2.0
musb-hdrc: setup fifo_mode 4
musb-hdrc: 28/31 max ep, 16384/16384 memory
USB Peripheral mode controller at 47401000 using PIO, IRQ 0
musb-hdrc: ConfigData=0xde (UTMI-8, dyn FIFOs, HB-ISO Rx, HB-ISO Tx, SoftConn)
musb-hdrc: MHDRC RTL version 2.0
musb-hdrc: setup fifo_mode 4
musb-hdrc: 28/31 max ep, 16384/16384 memory
USB Host mode controller at 47401800 using PIO, IRQ 0
OMAP SD/MMC: 0
mmc_send_cmd : timeout: No status update
reading u-boot.img
reading u-boot.img

U-Boot 2013.04-dirty (Jun 19 2013 - 09:57:14)

I2C: ready
DRAM: 512 MiB
WARNING: Caches not enabled
timed out in wait_for_pin: I2C_STAT=0
Could not probe the EEPROM; something fundamentally wrong on the I2C bus.
Could not get board ID.
NAND: No NAND device found!!!
0 MiB
MMC: OMAP SD/MMC: 0, OMAP SD/MMC: 1
*** Warning - readenv() failed, using default environment

musb-hdrc: ConfigData=0xde (UTMI-8, dyn FIFOs, HB-ISO Rx, HB-ISO Tx, SoftConn)
musb-hdrc: MHDRC RTL version 2.0
musb-hdrc: setup fifo_mode 4
musb-hdrc: 28/31 max ep, 16384/16384 memory
USB Peripheral mode controller at 47401000 using PIO, IRQ 0
musb-hdrc: ConfigData=0xde (UTMI-8, dyn FIFOs, HB-ISO Rx, HB-ISO Tx, SoftConn)
musb-hdrc: MHDRC RTL version 2.0
musb-hdrc: setup fifo_mode 4
musb-hdrc: 28/31 max ep, 16384/16384 memory
USB Host mode controller at 47401800 using PIO, IRQ 0
Net: not set. Validating first E-fuse MAC
cpsw, usb_ether
Hit any key to stop autoboot: 0
gpio: pin 53 (gpio 53) value is 1
mmc_send_cmd : timeout: No status update
Card did not respond to voltage select!
mmc0(part 0) is current device
Card did not respond to voltage select!
No micro SD card found, setting mmcdev to 1
mmc_send_cmd : timeout: No status update
mmc1(part 0) is current device
mmc_send_cmd : timeout: No status update
gpio: pin 54 (gpio 54) value is 1
SD/MMC found on device 1
reading uEnv.txt
26 bytes read in 3 ms (7.8 KiB/s)
Loaded environment from uEnv.txt
Importing environment from mmc …
gpio: pin 55 (gpio 55) value is 1
4270840 bytes read in 748 ms (5.4 MiB/s)
gpio: pin 56 (gpio 56) value is 1
24129 bytes read in 55 ms (427.7 KiB/s)
Booting from mmc …

Booting kernel from Legacy Image at 80007fc0 …

Image Name: Angstrom/3.8.13/beaglebone
Image Type: ARM Linux Kernel Image (uncompressed)
Data Size: 4270776 Bytes = 4.1 MiB
Load Address: 80008000
Entry Point: 80008000
Verifying Checksum … OK

Flattened Device Tree blob at 80f80000

Booting using the fdt blob at 0x80f80000
XIP Kernel Image … OK
OK
Using Device Tree in place at 80f80000, end 80f88e40

Starting kernel …

Uncompressing Linux… done, booting the kernel.
[ 1.154103] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 1.158022] tps65217 0-0024: Failed to read INT reg
[ 1.158044] tps65217 0-0024: Failed to probe pwr_but
[ 2.158005] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 3.161910] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 3.194691] omap2_mbox_probe: platform not supported
[ 4.264480] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 5.277905] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 6.791571] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 7.803506] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 9.316969] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 10.328830] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 11.842352] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 12.854099] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 14.367754] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 15.379461] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 16.893235] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 17.904880] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 19.418605] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 20.430244] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 21.943916] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 22.955716] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 24.469316] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 25.481097] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 26.994699] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 28.006388] omap_i2c 44e0b000.i2c: controller timed out
[ 28.520075] bone-capemgr bone_capemgr.8: Failed to scan baseboard eeprom
[ 28.544276] omap_hsmmc mmc.4: of_parse_phandle_with_args of ‘reset’ failed
[ 28.579208] pinctrl-single 44e10800.pinmux: pin 44e10854 already requested by 44e10800.pinmux; cannot claim for gpio-leds.7
[ 28.590958] pinctrl-single 44e10800.pinmux: pin-21 (gpio-leds.7) status -22
[ 28.598269] pinctrl-single 44e10800.pinmux: could not request pin 21 on device pinctrl-single
[ 28.671933] cpufreq_cpu0: failed to scale voltage up: -22
[ 28.677840] cpufreq_cpu0: failed to scale voltage up: -22

The second board worked once when plugged into my computer, but after unplugging it and replugging it in, now Board #2, does not even get me any output on the serial debug cable but some "C"s. None of the user LEDs light up (power LED is solid).
(Tried using both USB and wall adapter power.)

I have tried flashing board #1 with an SD card per troubleshooting directions, no success.

Help?

I just received a couple of A5C’s and it took 4 days to get them functioning. In summary, get a micro-SD card of at least 2 Gb, download the newest image, and reflash your new boards. Hope this helps.

I’m having exactly the same two issues (one board only outputs “C” over serial, the other returns identical logs). The given advice didn’t help my situation. Any other ideas?