Measuring boot time on beagle board with PRINTK_TIME

Hi All,

I am trying to measure kernel boot time on BeagleBoard.
I am using kernel from
git://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/tmlind/linux-omap-2.6.git
and tag v2.6.27-omap1.

I enabled CONFIG_PRINTK_TIME from menuconfig, compiled and loaded
uImage on beagle board.
and got the booting messages like,

[ 0.000000] CPU: ARMv7 Processor [411fc082] revision 2 (ARMv7), cr=00c5387f
[ 0.000000] Machine: OMAP3 Beagle Board
[ 0.000000] Memory policy: ECC disabled, Data cache writeback
[ 0.000000] OMAP3430 ES2.1
[ 0.000000] SRAM: Mapped pa 0x40200000 to va 0xd7000000 size: 0x100000
[ 0.000000] CPU0: L1 I VIPT cache. Caches unified at level 2,
coherent at level 3
[ 0.000000] CPU0: Level 1 cache is separate instruction and data
[ 0.000000] CPU0: I cache: 16384 bytes, associativity 4, 64 byte
lines, 64 sets,
[ 0.000000] supports RA
[ 0.000000] CPU0: D cache: 16384 bytes, associativity 4, 64 byte
lines, 64 sets,
[ 0.000000] supports RA WB WT
[ 0.000000] CPU0: Level 2 cache is unified
[ 0.000000] CPU0: unified cache: 262144 bytes, associativity 8, 64
byte lines, 512 sets,
[ 0.000000] supports WA RA WB WT
[ 0.000000] Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping on.
Total pages: 32512
[ 0.000000] Kernel command line: console=ttyS2,115200,n8
root=/dev/nfs nfsroot=192.168.1.5:/data/target
ip=192.168.1.1::255.255.255.0 nolock,wsize=1024,rsize=1024 rootdelay=3
[ 0.000000] Clocking rate (Crystal/DPLL/ARM core): 26.0/332/500 MHz
[ 0.000000] GPMC revision 5.0
[ 0.000000] IRQ: Found an INTC at 0xd8200000 (revision 4.0) with 96
interrupts
[ 0.000000] Total of 96 interrupts on 1 active controller
[ 0.000000] OMAP34xx GPIO hardware version 2.5
[ 0.000000] PID hash table entries: 512 (order: 9, 2048 bytes)
[ 0.000000] OMAP clockevent source: GPTIMER12 at 32768 Hz
[ 0.000000] Console: colour dummy device 80x30
[ 0.000000] Dentry cache hash table entries: 16384 (order: 4, 65536 bytes)
[ 0.000000] Inode-cache hash table entries: 8192 (order: 3, 32768 bytes)
[ 0.000000] Memory: 128MB = 128MB total
[ 0.000000] Memory: 126448KB available (2936K code, 240K data, 132K init)
[ 0.000000] Calibrating delay loop... 498.87 BogoMIPS (lpj=1945600)
[ 0.000000] Mount-cache hash table entries: 512
[ 0.000000] CPU: Testing write buffer coherency: ok
[ 0.000000] net_namespace: 288 bytes
[ 0.000000] NET: Registered protocol family 16
[ 0.000000] Found NAND on CS0
[ 0.000000] Registering NAND on CS0
[ 133.036315] OMAP DMA hardware revision 4.0
[ 133.037322] USB: No board-specific platform config found
[ 133.042510] i2c_omap i2c_omap.1: bus 1 rev3.12 at 2600 kHz
[ 133.046051] twl4030: PIH (irq 7) chaining IRQs 368..375
[ 133.046081] twl4030: power (irq 373) chaining IRQs 376..383
[ 133.046508] twl4030: gpio (irq 368) chaining IRQs 384..401
[ 133.047851] i2c_omap i2c_omap.3: bus 3 rev3.12 at 400 kHz
[ 133.050628] twl4030_usb twl4030_usb: Initialized TWL4030 USB module
[ 133.052154] SCSI subsystem initialized
[ 133.052154] musb_hdrc: version 6.0, musb-dma, peripheral, debug=0
[ 133.052886] musb_hdrc: USB Peripheral mode controller at d80ab000
using DMA, IRQ 92
[ 133.062805] NET: Registered protocol family 2
[ 133.130187] IP route cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
[ 133.130767] TCP established hash table entries: 4096 (order: 3, 32768 bytes)
[ 133.130920] TCP bind hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
[ 133.131011] TCP: Hash tables configured (established 4096 bind 4096)
[ 133.131011] TCP reno registered
[ 133.153594] NET: Registered protocol family 1
[ 133.154632] NetWinder Floating Point Emulator V0.97 (double precision)
[ 133.156646] VFS: Disk quotas dquot_6.5.1
[ 133.156768] Dquot-cache hash table entries: 1024 (order 0, 4096 bytes)
[ 133.157836] JFFS2 version 2.2. (NAND) �(c) 2001-2006 Red Hat, Inc.
[ 133.160369] msgmni has been set to 247
[ 133.160461] io scheduler noop registered
[ 133.160491] io scheduler anticipatory registered (default)
[ 133.160491] io scheduler deadline registered
[ 133.160675] io scheduler cfq registered
[ 133.161529] omapfb: configured for panel omap3beagle
[ 133.172973] omapfb: DISPC version 3.0 initialized
[ 133.187805] Console: switching to colour frame buffer device 128x48
[ 133.201324] omapfb: Framebuffer initialized. Total vram 1572864 planes 1
[ 133.201324] omapfb: Pixclock 48000 kHz hfreq 44.7 kHz vfreq 57.7 Hz
[ 133.218933] Serial: 8250/16550 driver4 ports, IRQ sharing enabled
[ 133.241180] serial8250.0: ttyS0 at MMIO 0x4806a000 (irq = 72) is a ST16654
[ 133.262207] serial8250.0: ttyS1 at MMIO 0x4806c000 (irq = 73) is a ST16654
[ 133.283325] serial8250.0: ttyS2 at MMIO 0x49020000 (irq = 74) is a ST16654
[ 133.283386] console [ttyS2] enabled
[ 133.709564] brd: module loaded
[ 133.717285] loop: module loaded
[ 133.720489] i2c /dev entries driver
[ 133.729064] Driver 'sd' needs updating - please use bus_type methods
[ 133.736206] omap2-nand driver initializing
[ 133.741516] NAND device: Manufacturer ID: 0x2c, Chip ID: 0xba
(Micron NAND 256MiB 1,8V 16-bit)
[ 133.750762] cmdlinepart partition parsing not available
[ 133.756072] Creating 5 MTD partitions on "omap2-nand":
[ 133.761260] 0x00000000-0x00080000 : "X-Loader"
[ 133.767425] 0x00080000-0x00260000 : "U-Boot"
[ 133.773773] 0x00260000-0x00280000 : "U-Boot Env"
[ 133.779785] 0x00280000-0x00680000 : "Kernel"
[ 133.787139] 0x00680000-0x10000000 : "File System"
[ 133.899658] g_ether gadget: using random self ethernet address
[ 133.905609] g_ether gadget: using random host ethernet address
[ 133.912322] usb0: MAC 22:95:51:9f:0b:d7
[ 133.916290] usb0: HOST MAC 6a:d9:96:72:68:20
[ 133.920715] g_ether gadget: Ethernet Gadget, version: Memorial Day 2008
[ 133.927429] g_ether gadget: g_ether ready
[ 133.931945] twl4030_rtc twl4030_rtc: rtc core: registered twl4030_rtc as rtc0
[ 133.939331] twl4030_rtc twl4030_rtc: Power up reset detected.
[ 133.945526] twl4030_rtc twl4030_rtc: Enabling TWL4030-RTC.
[ 134.060272] TCP cubic registered
[ 134.063568] NET: Registered protocol family 17
[ 134.068145] NET: Registered protocol family 15
[ 134.073120] RPC: Registered udp transport module.
[ 134.077880] RPC: Registered tcp transport module.
[ 134.082702] Power Management for TI OMAP3.
[ 134.087036] VFP support v0.3: implementor 41 architecture 3 part 30
variant c rev 1
[ 134.096343] twl4030_rtc twl4030_rtc: setting system clock to
2000-01-01 00:00:00 UTC (946684800)
[ 134.286376] mmc0: new MMC card at address 0001
[ 134.291412] mmcblk0: mmc0:0001 AF MMC 501760KiB
[ 134.296356] mmcblk0: p1 p2
[ 134.345001] g_ether gadget: high speed config #1: CDC Ethernet (ECM)
[ 135.615997] IP-Config: Guessing netmask 255.255.255.0
[ 135.621307] IP-Config: Gateway not on directly connected network.
[ 135.627593] Waiting 3sec before mounting root device...
[ 138.638610] Looking up port of RPC 100003/2 on 192.168.1.5
[ 138.855468] Looking up port of RPC 100005/1 on 192.168.1.5
[ 139.229705] VFS: Mounted root (nfs filesystem).

Looks like, these times are not proper. I just tried to measure boot
time using stopwatch , it boots in between 9-10 Sec.

I came across corresponding bug in kernel bugzilla.
http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=10648

But, from this reports, it looks like this issue is fixed and is
closed. But I am not able to get appropriate boot times.

Is this bug is fixed? has anyone tried to measure boottime same as
this procedure?
Is there any alternate way to measure boot time on Beagle Board?

Thanks for any help.

Regards,
Shivdas

Hoping any help !

Regards,
Shivdas